Minsk

Prestigio анонсира първата в света интуитивна Click&Touch клавиатура

Clevetura LLC, стартъп в Беларус, завърши разработката на интиуитивна система, комбинираща традиционната клавиатура, мишка и тъчпад. WС вградени в бутоните сензори, тя осигурява безпроблемен преход между режими на писане и работа с курсор. Първата в света интуитивна Click&Touch клавиатура ще се появи на пазара този август с марката Prestigio.

Технологията Clevetura използва сензори, които са вградени в бутоните. Това е нещо уникално в сравнение с устройства като лаптопи или клавиатури, които използват външен тъч панел. Бутоните реагират на жестове, както тъчпадите или мишките, а потребителите могат да пишат, скролват или придвижват курсора без промяна в положението на китката.

Превключването между режимите е автоматично, като вграденият микроконтролер незабавно разпознава и обработва всяко докосване или натискане. Потребителят не се интересува от това какъв режим използва, тъй като системата разпознава отлично това, което той прави в момента. Интуитивното взаимодействие с устройството и новото потребителско изживяване правят системата абсолютно уникална.

Технологията позволява на потребителя да обработва множество едновременни кликвания, докосвания и други движения. Това означава, че могат да бъдат използвани всички обичайни форми на взаимодействие, включително увеличаване, плъзгане при преход между виртуални декстопи и скролване с два пръста.

Стартъпът Clevetura, притежаващ правата върху технологията, от няколко години работи в белоруския Хай-Тек Парк. Сергей Костевич, основател на групата от компании АСБИС, както и на марката Prestigio, e инвеститор в проекта. Близо три години са били необходими, за да се превърне идеята в търговски прототип. В момента се очаква и патент за технологията.

От самото начало ние вярваме в потенциала на този стартъп и проекта за интуитивната клавиатурна система. За нас е важно да запознаем потребителите с технологията и да демонстрираме функционалността й. Работим тясно с белоруския стартъп. Не става въпрос само за инвестиции – ние промотираме новата технология на глобалния пазар. Устройството и технологията имат огромен потенциал,” заявиASBIS Group CEO и инвеститор в проекта Serhei Kostevitch.

Първоначално устройството ще се продава в бившите съветски републики: Беларус, Русия, Литва, Латвия, Украйна, Казахстан и Естония. На по-късен етап продажби ще стартират и в други страни.

Потенциални клиенти ще бъдат технологично напредналите потребители и притежателите на смарт телевизори. В2В индустрията също е възможен клиент за устройството, например за управление на съдържанието на голям екран по време на презентации и събития в сферата на образованието.

— 

About Prestigio

Prestigio е OEM (Original Equipment Manufacturer), основана в Сеул през 2001 г., като централата е преместена в Кипър през 2003. Портфолиото съдържа продукти за дома, за автомобилите, за образованието и бизнеса. Смартфони, клетъчни телефони, Android и Windows базирани таблети, ноутбуци, видеорегистратори, GPS навигатори, както и интерактивни дъски и бизнес решения се доставят успешно в над 30 страни по света.

Производствените и дизайнерски центрове се намират в Китай и Беларус. Представителни офиси на Prestigio има в 15 страни, включително бившите съветски републики, Европа, Средния Изток и Африка. 

About Clevetura

Clevetura LLC разработва иновативни технологии за входни устройства. Компанията разработи технологията Clevetura и успешно я внедри в производството. Централният офис е в Минск, Беларус. Разполага и с офис в Шенжен, Китай. Clevetura LLC се намира в Беларуския Хай-Тек Парк.