Hitachi представи енергийно-ефективен 2.5”сървърен диск

 

Hitachi GST обяви второ поколение дискове с малък форм-фактор за корпоративни приложения. Новият Ultrastar™ C10K300 работи на 10K об./мин.  Той е оптимизиран за изискванията за производителност и енергийна ефективност на монтирани в шкаф сървъри и мрежови сторидж масиви. Моделът използва доказаната технология за управление на захранването за да покаже действително ниски стойности на използваната енергия, което е особено актуално за съвременните информационни центрове. Дисковете идват с капацитети 147GB и 300GB, и се доставят с двупортов 6Gb/s Serial Attached SCSI (SAS) интерфейс, който предлага 100% по-бърз трансфер на данните от неговият предшественик на 3Gb/s. Новият промишлен стандарт на SAS интерфейса подобрява силата на сигнала на по-големи физически разстояния, което позволява на ИТ мениджърите да осъщестяват по-големи и по-сложни инфраструктури за съхранение на данни.

Ultrastar C10K300 е проектиран за сторидж системи с по-голяма плътност на единица площ – той е 2.5-инчов, нископрофилен (тънък), с подобрени топлинни характеристики. Малкият 2.5” диск заема 70% по-малко физическио пространство и консумира 65 % по-малко енергия от подобни 3.5-инчови сървърни дискове.

Усъвършенствано управление на енергията

Ultrastar C10K300 е първият сървърен диск на Hitachi, в който са вградени функции за Усъвършенствано управление на енергията. Тези функции до момента позволяваха на Hitachi да постигне най-добра в класа енергийна ефективност в популярните Deskstar дискове. Технологията дава възможността на ИТ мениджърите да избират между множество опции за захранването, така че нужната производителност да се постигне с най-ниски разходи на енергия. Прилагането на Advanced Power Management в Ultrastar C10K300 е довело до постигане на най-добри в класа спецификации от 3.4 вата при бездействие и 6,1 вата в активен режим на работа.

Новият сървърен диск използва компоненти с понижено съдържание на халогени за поддръжка на „зелените” инициативи, които стават все по-важни в информационните центрове. Дискът е получил спецификацията Hitachi EcoTrac, която описва продукти минимизиращи въздействието върху околната среда при тяхното проектиране, производство, работа и изхвърляне при повреда/дефектиране.

Производителност SAS 6Gb/s

Бързото време на реакция е критично за широк обхват корпоративни приложения, включително обработка на онлайн транзакции, бизнес анализ в реално време, навременна доставка на пакети от информация по заявка, като многобройни канали на поточно видео. Повишената скорост на трансфер на новия SAS интерфейс работещ на 6Gb/s помага много ефективно за посрещане на тези изисквания. Новият сериен интерфейс е напълно обратно съвместим със съществуващи 3Gb/s устройства, за да предложат на клиентите отлична гъвкавост при конфигуриране и защита на инвестициите.

За производителността на устройствата говорят показатели като средно време на търсене – само 3,9 милисекунди, както и средната латентност от 3 милисекунди, което означава много бърз и ефективен достъп до данните, съобщават от компанията.

Надеждна конструкция

Ultrastar C10K300 е изграден върху вече зряла платформа, с което се гарантират по-висока надеждност и по-малко откази. Утвърдената технология на двигателите с течно-динамични лагери (Fluid Dynamic Bearing – FDB) гарантира ниски нива на шума и подобрен интегритет на данните, докато техниката на компенсиране на ротационните вибрации (Rotational Vibration Safeguard – RVS) противодейства на смущенията в дискови масиви и повишава производителността. Ultrastar C10K300 използва също патентованата „рампа” на Hitachi за паркиране на главите, с което се минимизират рисковете от повреда на устройството.

Купете Hitachi GST от магазина на Асбис