На конференцията на Microsoft Build 2023 Intel и Microsoft визуализират АI възможностите на очакваните клиентски компютърни процесори на Intel Meteor Lake.

Мащабирането на AI започва с Intel

Използвайки уникалната дезагрегирана архитектура на процесорите Meteor Lake, Intel и Microsoft въвеждат нови функции, задвижвани от AI, за потребителите на персонални компютри – включително нови мултимедийни функции като автоматично преформатиране и откриване на редактиране на сцени в Adobe Premiere Pro и по-ефективно машинно обучение.

Meteor Lake: Добавяне на енергийна ефективност и AI към компютъра

Meteor Lake бележи важен крайъгълен камък в еволюцията не само на персоналните компютри, но и на начина, по който взаимодействаме с технологиите. Започва с дизайна на система върху чип (SoC) „chiplet“, който позволява на Intel да доставя усъвършенствани интелектуални характеристики (IP) и водещи процеси за оптимизиране на производителността, свързана със сегмента, както и по-ниска мощност. Това позволи на Meteor Lake да бъде първата компютърна платформа от Intel, включваща вграден невронен VPU, специален AI двигател, интегриран директно в SoC за осигуряване на ефективно управление на AI модели. С новия невронен VPU, комбиниран с мощни AI ускорители на CPU и GPU, които Intel поддържа от няколко поколения, Meteor Lake ще играе решаваща роля в оформянето на бъдещето на иновациите и компютърните изживявания за потребителите и бизнеса в различни индустрии.

Заедно Meteor Lake и Windows 11 ще присъстват в екосистемата с OEM и ISV партньорите на Intel и Microsoft. Това е сътрудничество, от което и двата отбора са невероятно развълнувани. А за общността на разработчиците, която е толкова важна за реализирането на това, Windows представлява идеалното място за стартиране на AI модели, за да достигне до огромна потребителска база.

Компютърната индустрия достигна значителна точка на поврат. Intel и Microsoft работят в тясно сътрудничество, за да осигурят нови функции с активиран изкуствен интелект в компютърното изживяване – поддържайки по-широката партньорска екосистема на компютърната индустрия, за да предоставят тези нови изживявания в ръцете на милиони потребители.