Десктоп процесорите Intel Core от 13-то поколение осигуряват най-доброто игрово изживяване в света и несравними възможности за овърклок!

Intel обяви фамилията процесори Intel Core от 13-то поколение заедно с новото решение Intel Unison

Intel разкри фамилията процесори Intel® Core™ от 13-то поколение, водена от Intel® Core™ i9-13900K – най-бързият настолен процесор в света1. Новото семейство Intel Core от 13-то поколение включва шест нови отключени настолни процесора с до 24 ядра и 32 нишки и супербързи тактови скорости до 5,8 GHz за най-доброто изживяване при игри, стрийминг и запис2

Предшествано от пускането на процесорите Intel Core “K”, семейството настолни компютри Intel Core от 13-то поколение ще включва 22 процесора и повече от 125 дизайна на партньорски системи – осигурявайки безкомпромисно изживяване както в производителността на приложенията, така и в съвместимостта на платформата. Ентусиастите могат да се възползват от подобренията в производителността на процесорите Intel Core от 13-то поколение със съществуващи дънни платки от серия чипсети Intel® 600 или нови Intel® 700. В комбинация както с най-новата поддръжка на DDR5 памет, така и с продължаваща поддръжка на DDR4 памет, потребителите могат да се насладят на предимствата на Intel Core от 13-то поколение, като същевременно персонализират настройките си въз основа на собствените си характеристики и бюджетни предпочитания.

"Ние отново повишаваме стандартите за производителност на компютрите с нашата най-нова фамилия водещи процесори Intel Core от 13-то поколение,” каза Мишел Джонстън Холтхаус, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на Client Computing Group в Intel. „Фамилията Intel Core от 13-то поколение е най-новият пример за това как Intel позволява невероятни изживявания да се случват с помощта на компютъра – мащабирано и във всички продуктови сегменти на персоналните компютри. Комбинирайте това с водеща в индустрията партньорска екосистема и нови решения като Intel Unison и заедно ще покажем на света какво е наистина възможно в бъдещето."

Пълна и цялостна платформа за игри и създаване на Съдържание 

Базирани на процеса Intel 7 и хибридната архитектура за производителност x86, настолните процесори Intel Core от 13-то поколение позволяват по-добра производителност на системата – дори при най-взискателните многозадачни натоварвания. Това включва до 15% по-добра еднонишкова производителност и до 41% по-добра многонишкова производителност3.

С това поколение хибридната архитектура за производителност на Intel обединява най-бързите ядра за производителност (P-ядро), създавани някога, заедно с до два пъти повече от броя на ефективни ядра (E-ядро) – осигурявайки подобрена еднонишкова и многонишкова производителност, която позволява:

  • Най-доброто гейминг изживяване в света: Предлагащ се с до 24 ядра (8 P-ядра, 16 E-ядра) и 32 нишки, новият Core i9-13900K осигурява най-доброто изживяване за игри, стрийминг и запис. С до 5,8 GHz и 15% по-добра еднонишкова производителност, той може да увеличи честотата на кадрите и да позволи безпрецедентни игрови изживявания в топ заглавия4   
  • Неспиращо подобряване в производителността при създаване на съдържание: Серията настолни процесори Intel Core от 13-то поколение добавя повече E-ядра и до 41% по-добра многонишкова производителност, за да се справят с множество интензивни изчислителни натоварвания, с които работят създателите на съдържание.
  • Несравнимо овърклокинг изживяване5: Процесорът Intel Core от 13-то поколение предлага несравнимо изживяване при овърклок за всеки – от експерти до начинаещи. Потребителите на процесор Intel Core от 13-то поколение могат да видят по-високи средни скорости на овърклок в P-ядра, E-ядра и DDR5 памет. Intel също актуализира своята лесна функция за овърклок с едно кликване, Intel® Speed Optimizer, за да поддържа процесори от 13-то поколение, така че потребителите да могат да овърклокват с минимални усилия. А успешната екосистема Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 3.0 предоставя богат избор от модули за овърклок. Когато е съчетана с Intel® Dynamic Memory Boost, тази функция осигурява безпроблемно преживяване при овърклок на паметта както с DDR4, така и с DDR5.

Rob Bartholomew, главен Продуктов Директор в Creative Assembly, сподели,  “Работим с Intel повече от десетилетие, за да предоставим невероятно изживяване на Total War с процесори на Intel. Оптимизирахме Total War: WARHAMMER III за хибридната архитектура от 12-то поколение и сме развълнувани да продължим работата с новите процесори Intel Core от 13-то поколение.”

Водещи в индустрията функции за настолни платформи

Процесорите за настолен компютър Intel Core от 13-то поколение дават нови възможности на потребителите със своята водеща производителност и изживявания при игри, създаване на съдържание и работа, с няколко нови и подобрени функции, включително :

  • Intel® Adaptive Boost Technology и Thermal Velocity Boost повишават тактовите честоти на процесора въз основа на мощността и топлинния запас по време на дадено работно натоварване. Предлагат се в отключени SKU на Intel Core i9..
  • Повече E-ядра в Intel Core i5, i7, i9 осигуряват огромен скок в многонишковата производителност и по-добро изживяване за потребителите в многозадачен режим.
  • PCIe Gen 5.0 поддръжка, с цели 16 ленти извън процесора.
  • Подобрена поддръжка на паметта до DDR5-5600 и DDR5-5200, като същевременно се поддържа и DDR4 памет.
  • До 2x L2 кеш и увеличен обем на L3 кеш.

Представяме Ви чипсета от серията Intel 700 с обратна съвместимост

Наред с процесорите за настолни компютри Intel Core от 13-то поколение, Intel пуска новия чипсет Intel 700 Series с разширени функции за повишена надеждност и производителност. Осем допълнителни PCIe Gen 4.0 ленти, комбинирани с PCIe Gen 3.0, осигуряват общо 28 ленти извън чипсета, увеличените USB 3.2 Gen 2×2 (20Gbps) портове осигуряват подобрена скорост на USB свързване, а DMI Gen 4.0 увеличава пропускателната способност от чипсет към процесор за бърз достъп до периферни устройства и мрежи. Освен това Intel предлага съвместимост напред и назад във времето. Възползвайте се от подобренията в производителността на процесора Intel Core от 13-то поколение със съществуващите дънни платки, базирани на чипсет Intel 600.

Intel Unison: Безпроблемно изживяване с множество устройства, позволяващо отворена екосистема

След придобиването на Screenovate, представено на CES 2022, Intel представя Intel® Unison™ – софтуерно решение, което безпроблемно свързва вашия компютър и различни устройства за лесно използване в различни операционни системи. Първоначалната версия на Intel Unison ще осигури непрекъснато и безпроблемно изживяване при свързване между компютъра и телефона, като се започне с iOS и Android. Следвайки прост процес на сдвояване, потребителите ще могат да правят:

  • Трансфер на файлове: Потребителите спестяват време, когато прехвърлят файлове и снимки между компютър и устройство с Android или iOS, както и разширяват мощността на компютъра и се наслаждават на непрекъснатостта на процеса по заснемане на фотоси или видео на телефона и безпроблемното редактиране на компютъра
  • Текстови съобщения: Потребителите изпращат и получават текстови съобщения от компютри, за да избегнат превключването на устройства и да се насладят на комфорта и лекотата на пълната клавиатура и монитора
  • Телефонни обаждания: С достъп до пълния списък с контакти на телефона потребителите могат да правят и получават гласови повиквания директно от своите компютри
  • Нотификации на телефона: Потребителите могат да получават и управляват телефонни известия от компютър, за да останат свързани и да поддържат контрол.

Intel Unison ще стартира на избрани лаптопи Intel® Evo™, базирани на процесори Intel Core от 12-то поколение от Acer, HP и Lenovo тази година, и ще се мащабира до дизайни, базирани на Intel Core от 13-то поколение в началото на 2023 г. Intel Unison ще продължи да се развива с допълнителни форм фактори, функционалност и операционни системи в бъдеще6.

1 Базирано на Intel Core i9-13900K, най-бързия декстоп процесор в света при 5.8 GHz. От 7 септември, 2022.

2 Най-доброто игрово изживяване в света, базирано на производителността и уникалните характеристики на процесорите Intel Core от 13-то поколение, включително и в сравнение с 12th Gen Intel Core i9-12900K, AMD Ryzen 9 5950X, и AMD Ryzen 7 5800X3D, считано от 7 септември, 2022.   Вижте www.intel.com/PerformanceIndex за подробности. 

3 Производителността варира в зависимост от употребата, конфигурацията и други фактори. Научете повече на www.Intel.com/PerformanceIndex. Резултатите за производителността са базирани на тестове от датите, показани в конфигурациите и може да не отразяват всички публично известни актуализации. Вижте подробности за конфигурациите за допълнителна информация.

Производителната хибридна архитектура комбинира две микроархитектури, Рerformance-cores (P-cores) и Efficient-cores (E-cores), в един единствен процесор и се появи за пръв път при 12th Gen Intel Core процесорите. Избрани 13th Gen Intel Core процесори  разполагат само с P-cores, и имат същия обем кеш както предното поколение; вижте ark.intel.com за повече информация.

5 Овърклокингът може да обезсили гаранцията или да увреди системата. Вижте www.intel.com/overclocking за повече информация. 

6 Intel® Unison™ е налично само на избрани Intel® Evo™ дизайни на Windows-базирани PC и се сдвоява с Android- или iOS-базирани телефони; всички устройства трябва да са с поддържана версия на OS. Вижте intel.com/performance-evo за повече информация, в това число изисквания при настройки.