Последният доклад за заплахите на Sonicwall разкрива нарастване на кибератаките и същевременно сеизмична промяна в надпреварата в кибервъоръжаването поради геополитически вълнения

SonicWall представи средногодишна актуализация на доклада за киберзаплахите на SonicWall за 2022г.

Download here

Sonicwall Threat Report

Най-новият доклад, от SonicWall Capture Labs, разкрива 11% увеличение на глобалния злонамерен софтуер, 77% скок на IoT злонамерен софтуер, 132% увеличение на криптираните заплахи и географски обусловено изместване на обема на ransomware, тъй като геополитическите конфликти оказват влияние върху киберпрестъпната дейност.

“Надпреварата в кибервъоръжаването в сферата на киберсигурността и геополитиката винаги са били неразривно свързани и през последните шест месеца видяхме това да се разиграва в кибер пространство, каза президентът и главен изпълнителен директор на SonicWall Бил Конър. „Фронтът на кибервойната се измести, тъй като нашите данни показват 63% ръст на ransomware в Европа и насочване към компании от финансовия сектор, докато обемът на ransomware бележи спадна в други региони. Значително са се увеличили криптираните заплахи, IoT злонамерен софтуер, криптоджакинг и нови неизвестни варианти, затова изключително важно е лидерите в областта на киберсигурността да разполагат с всички необходими инструменти и технологии за проактивно откриване и отстраняване на все по-сложни и целенасочени заплахи за техния бизнес.” 

Основни констатации:

  • 2,8 милиарда злонамерени атаки (+11%), регистрирани през първата половина на 2022г. — първата ескалация на глобален злонамерен софтуер за повече от три години насам
  • Докато обемът на ransomware се сви с 23% в световен мащаб, Европа отбеляза 63% увеличение
  • Дори и в спад, обемът на ransomware от началото на годината надхвърли общите стойности за периода от 2017, 2018 и 2019г.
  • Финансовият сектор отчете драстичен ръст на кибератаките: злонамерения софтуер нарасна със 100%, 243% скок на ransomware и 269% увеличение на крипто атаките.
  • 45% увеличение на „невижданите досега“ варианти на зловреден софтуер, 21 пъти повече, откакто SonicWall започна да проследява през 2018г.
  • Криптираните заплахи, IoT злонамереният софтуер са се увеличили съответно със 132% и 77% спрямо предходната година.