Най-новият Intel SoC

Intel пуска процесор Xeon D, създаден за мрежови и периферни системи

Преди MWC Barcelona 2022, Intel пусна новите процесори Intel® Xeon® D: D-2700 и D-1700. Те са най-новата "система на чип" (SoC) на Intel, създадена за софтуерно дефинирани мрежи и периферия, с интегрирано AI и крипто ускорение, вграден Ethernet, поддръжка за Intel® Time Coordinated Computing (Intel® TCC) и "чувствителна към времето" мрежа (TSN) и надеждност от индустриален клас. Новите процесори Intel Xeon D ускоряват изчисленията, осигурявайки по-добро цялостно представяне за ключови мрежови и периферни приложения и работни натоварвания.

“As Индустрията навлиза в свят, в който всичко е софтуерно дефинирано, а Intel предоставя програмируеми платформи за работа в мрежа и в периферията, даващи възможност за една от най-значимите трансформации, които индустрията някога е виждала. Новият процесор Intel Xeon D е създаден точно за това. Базиран на доказаната във времето надеждна архитектура на Intel, този процесор е проектиран за различни случаи на употреба, за да разгърне иновациите в областта на мрежите и периферията.” – Dan Rodriguez, Корпоративен Вицепрезидент в Intel, Network & Edge Group, Генерален Мениджър на Network Platforms Group

Защо това е от значение

Нарастващата възможност за мрежова и периферна инфраструктура ще достигне 77 милиарда долара до 2026 г.¹, а повече от 50% от данните се очаква да бъдат създадени и обработвани извън традиционните центрове за данни до 2025 г.². Предвиждайки тези тенденции, новият процесор Intel Xeon D включва специфични възможности, за да отговори на уникалните изисквания за работно натоварване на софтуерно дефинираната мрежа и периферия.

Какви възможности дава новия Intel Xeon D на клиентите

Създадени да се справят с най-взискателните случаи на употреба, като устройства за сигурност, корпоративни рутери и комутатори, облачно съхранение, безжични мрежи, използване на изкуствен интелект и периферни сървъри – те осигуряват изключителна производителност, подпомагана от Intel® Integrated Ethernet, Intel® QuickAssist Technology, Intel® Software Guard Extensions и AI ускорение с Intel® AVX-512.

Rakuten Mobile внедри първата в света отворена, напълно виртуализирана облачна инфраструктура в Япония, за да предостави надеждна, гъвкава, мащабируема, сигурна и устойчива мобилна мрежа за своите партньори и крайни клиенти.​ Тя включва новия процесор Intel Xeon D за оптимална производителност и същевременно с това използва неговите спецификации за проектиране на Symware, компактно, леко, самоохлаждащо се и устойчиво на атмосферни влияния, контейнерно RAN решение, работещо в сътрудничество с Intel и Juniper. Решението е подходящо за най-населените градски среди в света – в този случай Токио – и демонстрира силата на vRAN, изграден по технологията на Intel.

За новите Intel Xeon D процесори

Две нови попълнения към семейството процесори на Intel, Intel® Xeon® D-2700 и Intel® Xeon® D-1700, се ползват от клиенти там, където имат най-голяма нужда от изчисления: в индустриална среда с ограничено пространство и мощност. Те се отличават с надеждност от индустриален клас, множество хардуерни възможности за сигурност и до 56 високоскоростни PCIe ленти за поддръжка на мрежи с висока честотна лента с до 100Gb Ethernet. Intel® Xeon® D-1700 може да се мащабира от 4 до 10 ядра, а Intel Xeon D-2700 може да се мащабира от 4 до 20 ядра, предоставяйки разнообразие от платформи за клиентите, за да персонализират решения за изчисленията и производителността, от които се нуждаят.

Характеристики на новите Intel Xeon D процесори:

  • До 4CH DDR4 с 3200 MT/s.
  • До 100 GbE във възможностите за пропускателна способност на Ethernet.
  • До 32/64 4.0 PCIe ленти.

Изградени на база Sunny Cove Core архитектура, новите Intel® Xeon® D процесори предлагат:

  • Подобрен front end, с по-висок капацитет и подобрен branch predictor.
  • По-големи структури и ресурси за изпълнение
  • Подобрения в transition line buffers (TLBs), еднонишково изпълнение и предварително извличане.
  • С нови възможности, оптимизирани за центъра за данни, включително по-голям кеш на средно ниво (l2) и по-висок Вектор навсякъде.

Новите процесори осигуряват по-добро представяне спрямо предишното поколение3:

  • До 2.4 пъти по-бърза обработка на видео
  • До 1.7 пъти по-добра работа при комплексни мрежови натоварвания като 5G UPF в периферията на мрежата.
  • До 1.5 подобрение за SD-WAN, SASE и работа с пеиферията с IPSec. 
  • До 1.8 пъти подобрение в контролера за приложения и системи за сигурност с TLS.
  • До 1.56 подобрение в комуникационните устройства.

За сътрудничеството в екосистемата

Технологията на Intel за мрежи и периферия поддържа множество случаи на използване в индустрията, включително във фабрики, интелигентни градове, болници и други, тъй като обработва изчисленията по-близо до мястото, където се генерират данните. Повече от 70 водещи технологични компании работят с Intel по проекти, които използват най-новите процесори Intel Xeon D, включително Cisco, Juniper Networks и Rakuten Symphony.

1 Източник: Прогнозата Silicon TAM е комбинация от анализаторските дании и анализите на Inte, базирани на текущите очаквания и наличната информация, и подлежат на промени без предварително уведомление.

2 Gartner, Predicts 2022: The Distributed Enterprise Drives Computing to the Edge, Thomas Bittman, Bob Gill, Tim Zimmerman, Ted Friedman, Neil MacDonald, Karen Brown, 20 October 2021.

3За повече информация, вижте [1,2,3,6,9] at www.intel.com/processorclaims – Intel® Xeon® D. Резултатите могат да се различават.