Canyon Достига Висоти с Томаз Спелко

 

Canyon Достига Висоти с Томаз Спелко

 

Gorinchem, The Netherlands – На скоро се свързахме с Томаз Спелко, който тъкмо се завърна от 4-седмична експедиция в Южна Америка, посещавайки най-впечатляващия масив на Еквадорските Анди. Носейки със себе си своя Canyon часовник CNS-SW7,той изкачил угасналия вулкан Chimborazo (6267m), преминавайки от тропическа жега в ледников климат в рамките на броени дни. Часовникът надминал очакванията на Томаз, измервайки дори по-добре от устройствата от висок клас, доказвайки се като рентабилен инструмент в екстремните условия. Ето ексклузивното интервю с катерачът.

Canyon: Къде започна всичко?

Томаз: Идеята дойде докато говорех с двама мои близки приятели, които също са катерачи. Масива в Еквадор има световна репутация сред феновете на катеренето и изглежда това беше предивзикателството, което чакахме, за да опънем лимита на възможностите си. Започнахме подготовка и организация на пътуването веднага.

 
Мултифункционалния Canyon CNS-SW7  часовник беше закупен заради приключението във висотите на Андите, които имат непредсказуеми атмосферни условия.

 Canyon: Какво ви подтикна към катеренето?

Томаз: Първият ми опит като катерач беше едва на 14 годишна възраст. Приятели на семейството ми ме поканиха да се присъединя в катеренето на Триглав, най-високият Словенски връх (2864m). Бях във възторг. Изживяването беше незабравимо: Чувството и гледката от върха… неописуема красота. Беше наистина съдбоносен момент за мен. Започнах да се катеря по-често с близки и приятели, приятелката ми, а дори и сам, опитвайки се да се изкача все по-на високо, търсейки нови изживявания. Посетих Алпийското Училище за Катерачи, където придобих знания и опит под наблюдението на световноизвестни словенски катерачи. Няколко години по-късно изкачих някои от най-високите и изумителни планини в Европа.

 Canyon: Разкажете нещо повече за пътуването Ви в Андите.

Томаз: Експедицията ни отне около месец и успяхме да се върнем точно на време за Коледа. Изкачихме някои от най-високите върхове в света  Антисан (5758м), Каямбе (5790м), Котопакси (5897м) и Чимборасо (6267м). Чимборасо е най-високата точка в Еквадор, а също и в света, ако се измерва от ядрото на земята.  Често се сблъсквахме с опасни ситуации и катеренето беше изтощително, но успяхме да постигнем целта си. Смея да твърдя, че експедицията беше успешна!

 Canyon: Кога вашият Canyon часовник беше от полза?

Томаз: Планините са покрити с безкраен сняг и са забулени в облаци през по-голямата част от времето. Поради тропическия климат, времето е нестабилно и се сменя няколко пъти дневно. Сутрините са относително добри. Следобедите дъждовни в низините, а снежни вихрушки връхлитат върховете.  SW7 часовникът ми помогна да прогнозирам условията, а лесно четливите икони ми показваха какво ще бъде времето.

Canyon: Бяха ли точни измерванията на часовника?

Томаз: Сравних резултатите от часовника с резулти от по-специализирани устройства, показания като надморско равнище, атмосферно налягане, температура и обсега на компаса. За 3 седмици калибрирах височината и атмосферното налягане само два пъти. Компасът беше безгрешен. Най-голямата височина, която записа беше 6267м на връх Чимборасо и температурната разлика  от -16 ° C до  +30 ° C, като тези данни бяха идентични с тези на специализираните устройства. Часовникът беше закачен за презрамките на раницата ми, изложен на дъжд, сняг и студ. Веднъж замръзна, но продължи да работи безотказно!

Canyon: Какви съвети бихте дали на други, които искат да постигнат подобни цели?

Томаз: Когато изкачваш планина условията могат да бъдат много сурови. Лошо време, дълбоки пукнатини в леда, фактори като висока надморска височина, ниско атмосферно налягане, ниски температури и ниско насищане на кислород са само някои опасни усложнения, които могат да объркат плана. Екстензивна физическа и психическа подготовка, както и оборудване са задължителни. Вярвам също, че без подкрепата и разбирането на най-близките ми, би било трудно и почти невъзможно да постигна това. Както споменах по-рано, доброто оборудване е в основата на успеха на подобна експедиция. Устройства със специални функции като този часовник от Canyon, са много ценни, най-вече в сурови условия като тези. Когато закупих SW7, бях любопитен да сравня работата му с висок клас устройства. Въпреки че часовникът е достъпен ценово, без проблем конкурира устройства от висок клас. Той надмина моите очаквания и се доказа като надежден инструмент дори в най-екстремните условия. Бих го препоръчал на всички катерачи и планинари.

Canyon: Какви са плановете ви за близкото бъдеще?

Томаз: Надявам се да ми се отдаде шанс да изкачя още красиви местности и върхове, защото съм винаги готов за предизвикателства!



About CANYON

За CANYON
CANYON е весела, младежка и динамична лайфстайл марка, която успява да направи живота Ви по комфортен, предлагайки широка гама от практична, лесна за употреба и финансово достъпна потребителска електроника с ИТ насоченост и компютърна периферия. Продуктовата ни гама е разработена с обещанието ни да предлагаме красиви и стилни продукти на конкурентна цена без компромис в качеството. Създадена през 2003 година CANYON е една от бързо развиващите се марки в тази индустрия и на пазари като Азия и ЕМЕА.