Intel обяви шест нови продукта за памет и съхранение

Intel анонсира новото поколение памети и сториджи

На събитието на Intel Memory and Storage 2020 компанията подчерта шест нови продукта за памет и съхранение, за да помогне на клиентите да се справят с предизвикателствата на дигиталната трансформация. Ключ към напредъка на иновациите в паметта и съхранението, Intel обяви две нови допълнения към своята серия Intel® Optane ™ SSD (SSD): Intel® Optane ™ SSD P5800X, най-бързият SSD център за данни в света и Intel® Optane ™ памет H20 за клиент, който се отличава с голяма производителност за игри и създаване на съдържание. Optane помага да се отговори на нуждите на съвременните изчисления, като доближава паметта до процесора. Компанията разкри също така намерението си да достави своето 3-то поколение Intel® Optane ™ постоянна памет (с кодово име „Crow Pass“) за клиенти в облак и за корпоративни клиенти.

Intel също така обяви три нови NAND SSD с 144-слойна клетъчна памет: Intel SSD 670p, следващото поколение на компанията с четириядрено клетъчно ниво (QLC) от следващо поколение (QLC) 3D NAND SSD за масови изчисления; Intel SSD D7-P5510, първият в света 144-слой NAND дизайн с три нива на клетка с 144 нива; и Intel SSD D5-P5316, SSD с по-голяма плътност и по-голяма издръжливост, изграден около първия 144-слой QLC NAND в индустрията.

Защо е важна технологията Intel Optane

С днешния технологичен анонс за Intel Optane, Intel подчртава създаването на ново ниво за памет и съхранение на центъра за данни, което съчетава атрибутите както на DRAM, така и на NAND. Intel Optane SSD дисковете облекчават пречките при доставката на данни и ускоряват приложенията с бързо кеширане и бързо съхранение, за да увеличат мащаба на сървър и да намалят транзакционните разходи за чувствителни към латентност натоварвания.

Intel Optane е визията на Intel за решение за памет и съхранение, която предлага постоянство, капацитет, достъпност, ниска латентност и подобна на паметта скорост. С постоянната памет на Intel Optane, Intel реорганизира йерархията на паметта и съхранението, позволявайки й да се използва като отделен капацитет и ниво на производителност за памет и съхранение. С този подход е възможно да се създаде двустепенна архитектура памет, където DRAM е ниво на производителност, а постоянната памет е ниво на капацитет. В случай на съхранение, постоянната памет Optane се използва като ниво на производителност към нивото на капацитет NAND.

Intel Optane е прикрепена към процесора чрез шината с двойна скорост на предаване на данни, което позволява директен достъп за зареждане и съхранение при скорости на DRAM; нелетлив, той съчетава най-добрите елементи на паметта и съхранението.

Intel допълнително ще укрепи и разшири своето уникално портфолио от памет и съхранение със своето 3-то поколение постоянна памет Intel Optane, с кодово име „Crow Pass“ и с бъдещите процесори Intel® Xeon® Scalable (с кодово име „Sapphire Rapids“).

Обявените три нови NAND SSD диска представляват нови етапи за установяване на TLC и QLC като основна технология за устройства с голям капацитет. Intel® 3D NAND SSD 670p е следващото поколение 3D NAND SSD от 144-слойно ниво с четири нива (QLC) за масови изчисления. Intel SSD D7-P5510 е първият в света 144-слой TLC NAND дизайн в света, а Intel SSD D5-P5316 е изграден около първия в индустрията 144-слой QLC NAND. Intel разработва тези технологии през последното десетилетие.