Нов тласък за графичните изчислителни процесори

Компанията за графични чипове Nvidia обяви ново поколение архитектура с кодово наименование “Fermi”. Разработката ще подобри ефективността на изчислителни графични процесори (GPU).

Следващото поколение CUDA GPU архитектура ще залегне в основата на процесори, които осигуряват впечатляващи постижения не само в графиката, но и в GPU изчисленията, съобщи компанията.

Историята ще запомни Fermi като значително събитие, коментира Дейв Патерсън, директор на лабораторията за паралелни компютърни изчисления в Бъркли.

Nvidia и екипът зад Fermi превръщат графичните процесори в решения за много по-широк набор от приложения. Лабораторията Oak Ridge, например, обяви план за създаване на суперкомпютър, който ще използва Nvidia-базирани графични процесори с новата Fermi архитектура.

Разработката получи подкрепата на редица водещи компании, вкл. Bloomberg, Cray, Dell, HP, IBM и Microsoft.

“Вече е пределно ясно, че графичните процесори са използваеми и като паралелни изчислителни процесори за разнообразни задачи, а не просто за графични нужди", заяви Джен-Хсун Хуанг, съосновател и главен изпълнителен директор на Nvidia.

Fermi e основа за графичните процесори от ново поколение на Nvidia – серии GeForce, Quadro и Tesla. Тя съдържа набор от технологии, които са задължителни за областта на изчисленията, и осигурява 8-кратно подобрение в пиковата производителност при извършване на изчисления с двойна точност, спрямо предишното поколение графични процесори на Nvidia.

Nvidia Parallel DataCache, например, e първата в света истинска кешираща йерархия в графичен процесор, която ускорява алгоритми за физически изчисления, рейтрейсинг и умножение на разпръснати матрици, където адресите на данните не са предварително известни.

Технологията Nvidia GigaThread пък поддържа паралелно изпълнение на едно и също приложение на различни ядра едновременно.