GIGABYTE Technology (TWSE: 2376)

GIGABYTE дебютира с течно охлаждане за сървъри с висока плътност

Проектирани да охлаждат до осем процесора в 4-възелово 2U шаси, течно охладените сървъри предлагат необходимо охлаждане, за да гарантират, че версиите от 280W на процесорите AMD EPYC ™ 7003 могат да работят с техния стабилен, максимален потенциал. За тази цел сървърите на GIGABYTE H262 идват с охлаждащ комплект, предоставен от CoolIT Systems. Разработването на сървъри от серия H ще отговори на нуждите на HPC, HCI, изчисления в паметта и научни изследвания.

Тъй като плътността на  рака се увеличава заедно с по – високите чипове TDP, въздушното охлаждане може да не е най -добрият вариант и директното охлаждане с течност ще осигури стабилна и по – висока производителност. Благодарение на способността на водата да разсейва топлината по – бързо от въздуха, се появиха опции за директно течно охлаждане, за да отговорят на натоварванията в центъра за данни. GIGABYTE е проектирал два сървъра, H262-ZL0 за охлаждане само на процесори и H262-ZL2 за охлаждане на процесори, памет и NVIDIA Mellanox ConnectX®-6.

H262-ZL0: CPU cooling

H262-ZL2: CPU, memory & NIC cooling

Балансирането на ефективно охлаждане с непрекъснато увеличаващата се плътност и производителност на багажника е основно начинание, което GIGABYTE се стреми да поправи. В резултат на това GIGABYTE си партнира с множество доставчици като едно решение може да не изпълни всички приложения и това се отнася и за типовете охладителни системи, използвани заедно със сървъри. За тези наскоро обявени сървъри H262, GIGABYTE се сдвои с CoolIT Systems (централата в Калгари, Канада), за да проектира компоненти за директно течно охлаждане за пасивни контури на студени плочи. Също така, CoolIT Systems предоставя разпределителни блокове за охлаждаща течност (CDU) и колектори/рафтове/шаси, за да направи цялостно решение. През последните 20 години CoolIT проектира и разпространява продукти за настолната индустрия и центровете за данни. Имайки това предвид, CoolIT се придържа силно към спазването на изискванията за безопасност и е в съответствие с UL 62368-1, който е нов стандарт за безопасност за сертифициране на оборудване в центровете за данни. Освен спазването, охлаждащото решение на CoolIT Systems има висока надеждност, висока производителност и нисък спад на налягането. Съединителите за бързо и сухо освобождаване, произведени от Staubli, предлагат най -доброто в прецизното производство и се радват на репутация с голямо доверие. Следователно, GIGABYTE има надеждно решение за охлаждане за високи изисквания за натоварване в центровете за данни.

 

H262-ZL2 & H262-ZL0 Compute Node

H262 серия

GIGABYTE предлага директно течно охлаждане на серията H262, 2U сървъри с 4 възела, които поддържат AMD EPYC процесори от 3-то поколение до 200-280W, в зависимост от броя на предните странични устройства. Обикновено, ако предният панел е напълно зает от 24 устройства, тогава поддръжката е за процесори с мощност до 200 W TDP. След като броят на отделенията се намали до 8, тогава поддръжката на 280W процесори е възможна с увеличения въздушен поток. За да се избегне намаляването на отделенията при използване на процесори от най-високо ниво, бяха направени два нови сървъра H262, които позволяват 24 x U.2 (Gen4) устройства отпред и 8 x 280W TDP процесори в плътното 2U шаси на H262.

Model Name H262-ZL0 H262-ZL2
Processor 2 x AMD EPYC 7003 per node, 8 total
Support up to 280W per socket
Memory 16 DIMMs per node, 64 total
Support for 3200MHz DDR4
Storage 24 x 2.5” hot-swap hybrid U.2/SATA drive bays
4 x M.2 (Gen4 x4)
Expansion Slots 1 x low-profile (Gen4 x16) slot per node, 4 total
1 x OCP 3.0 (Gen4 x16) mezzanine slot, 4 total
Network 2 x 1GbE LAN ports per node, 8 total
1 x MLAN port per node, 4 total
1 x CMC port
Power Supply Dual 2200W 80+ Platinum

За цялостната охладителна система има разнообразни опции в зависимост от това дали автономното решение за CDU е най-доброто или водата в съоръжението. За един багажник или само за един сървър, един CDU (7-10kW охлаждащ капацитет) може да бъде инсталиран в същия багажник и може да поддържа системата да работи хладна, без да използва вода в съоръжението. Ако са включени множество стелажи, тогава CDU може да са подходящи; Въпреки това, ако има налична вода в съоръжението, тя може да се използва с топла вода, за да помогне за отстраняването на топлината от центъра за данни.

„Нашите клиенти искат решения с течно охлаждане и ние сме благодарни, че си партнирахме с CoolIT Systems за осигуряване на ефективно охлаждане. Новите сървъри с висока плътност H262 са първата вълна сървъри на GIGABYTE с комплекти за директно охлаждане с течност и показаха впечатляващо представяне в нашите тестове “, каза Алън Чен, AVP от бизнес звено за мрежи и комуникации в GIGABYTE. „Включването на технологията за течно охлаждане на CoolIT Systems в сървърите GIGABYTE H262 ще осигури висока производителност и наличност, както и гаранции от GIGABYTE и CoolIT.“

Това сътрудничество с GIGABYTE позволява на CoolIT да осигури лидери в дизайна на центрове за данни с авангардни решения, които съчетават както високопроизводителни, така и охлаждащи решения с ниска електроенергия“, казва Брандън Петерсън, вицепрезидент на продукта в CoolIT Systems. „Течното охлаждане се превърна в новия стандарт за мащабируеми енергийно ефективни центрове за данни и GIGABYTE свърши чудесна работа за популяризирането на тази визия.“