По време на обръщението си на Computex в Тайван

Intel ускорява AI Everywere на Computex 2024

Само за шест месеца компанията премина от пускането на процесори Intel® Xeon® от 5-то поколение до представянето на първия член на фамилията Xeon 6; от предварителен преглед на Gaudi AI ускорители до предлагане на рентабилна, високопроизводителна генеративна AI (GenAI) система за обучение и изводи на корпоративни клиенти; и от въвеждането на ерата на AI PC с процесори Intel® Core™ Ultra в повече от 8 милиона устройства до разкриването на предстоящата клиентска архитектура, планирана за пускане по-късно тази година.

С тези разработки Intel увеличава производителността, като същевременно разширява границите на иновациите и скоростта на производство, за да демократизира изкуствения интелект и да катализира индустриите. С повече процесорна мощност, водеща енергийна ефективност и ниска обща цена на притежание (TCO), клиентите вече разполагат с възможности за цялостни AI системи.

Цялата платформа и семейство процесори Xeon 6 са специално създадени за справяне с тези предизвикателства както с E-core (Efficient-core), така и с P-core (Performance-core) SKUs за широк набор от случаи на употреба и работни натоварвания от AI, както и други нужди от високопроизводителни изчисления за мащабируеми облачни приложения. И E-ядрата, и P-ядрата са изградени върху съвместима архитектура със споделен софтуерен стек и отворена екосистема от доставчици на хардуер и софтуер.

Първият от дебютиращите процесорите Xeon 6 е Intel Xeon 6 E-core (с кодово име Sierra Forest), който е достъпен от днес. Xeon 6 P-ядра (с кодово име Granite Rapids) се очаква да бъдат пуснати през следващото тримесечие.