При представянето си „AI Everywhere“ в Ню Йорк Intel анонсира процесорите Intel® Xeon® от 5-то поколение и процесорите Intel® Core™ Ultra

Intel обявява пускането на пазара на мощни продукти от следващо поколение

„Иновациите с изкуствен интелект са готови да повишат въздействието на цифровата икономика до една трета от глобалния брутен вътрешен продукт1“, каза изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингер. „Intel разработва технологии и решения, които дават възможност на клиентите безпроблемно да интегрират и ефективно да управляват AI във всички свои приложения – в облака и, все повече, локално на компютъра и периферията, където данните се генерират и използват.“

Intel Core Ultra е в основата на AI PC и нови приложения

Intel Core Ultra представлява най-голямата архитектурна промяна на компанията от 40 години и лансира AI PC поколението с иновации на всички фронтове: CPU изчисления, графики, мощност, живот на батерията и нови AI функции. AI PC представлява най-голямата трансформация на компютърното изживяване от 20 години насам, от Intel® Centrino® лаптопи за свързване към Wi-Fi отвсякъде. Intel Core Ultra разполага с първия клиентски AI ускорител на Intel в чип – модула за невронна обработка или NPU — за да позволи ново ниво на енергийно ефективно AI ускорение с 2,5 пъти по-добра енергийна ефективност от предишното поколение2. Неговият GPU от световна класа и водещият CPU също могат да ускорят AI решенията.

Новият Xeon предлага по-мощен AI за центровете за данни, облака, мрежата и периферията.

Семейството процесори Intel Xeon от 5-то поколение, също представено днес, гарантира значителен скок в производителността и ефективността5: В сравнение с предишното поколение Xeon, тези процесори осигуряват 21% средно увеличение на производителността6 за обща изчислителна производителност и позволяват 36% по-висока средна производителност на ват в редица клиентски натоварвания7. Клиентите, следващи типичен петгодишен цикъл на опресняване и надграждане от още по-стари поколения, могат да намалят TCO с до 77%8. Xeon е единственият основен процесор за центрове за данни с вградено AI ускорение, като новото 5-то поколение Xeon доставя до 42% по-висока инферентност и фина настройка на модели с размер от 20 милиарда параметъра9. Това е и единственият CPU с последователен и непрекъснато подобряващ се набор от MLPerf обучение и резултати от бенчмарк за инферентност.

AI ускорение и решения навсякъде, където разработчиците имат нужда

Както Intel Core Ultra, така и 5-то поколение Xeon ще намерят своя път до места, които може би не очаквате. Представете си ресторант, който ръководи избора ви на меню въз основа на вашия бюджет и диетични нужди; производствена база, която улавя проблемите с качеството и безопасността при източника; ултразвук, който вижда това, което човешките очи могат да пропуснат; електрическа мрежа, която управлява електричеството с внимателна прецизност.