Intel Corporation анонсира през март 2020 успешното интегриране на своето 1.6 Tbps силиконово фотонно устройство с 12.8 Tbps програмируем етернет суич. Този нов суич е оптимизиран за хиперскалируеми центрове за данни и представя в най-добра светлина комбинацията на технологията с изграждащите блокове на Intel и новата Barefoot Дивизия на компанията

Intel показа първия в индустрията оптичен етернет суич в комбинация с фотонно устройство

Intel Corporation анонсира през март 2020 успешното интегриране на своето 1.6 Tbps силиконово фотонно устройство с 12.8 Tbps програмируем етернет суич. Този нов суич е оптимизиран за хиперскалируеми центрове за данни и представя в най-добра светлина комбинацията на технологията с изграждащите блокове на Intel и новата Barefoot Дивизия на компанията

“Демонстрацията на това решение е първата стъпка към оптичния I/O със силиконова фотоника. Споделяме увереността на индустрията, че такава комбинация предлага доста предимства от гледна точка на мощност и плътност при суичове с 25 Tbps и повече, и е необходима и полезна технология за увеличаване мащаба на честотния обхват в бъдещите мрежи. Времето, в което се случва тази демонстрация, показва готовността на технологията да отговори на изискванията на клиентите.”
Hong Hou, корпоративен вицепрезидент и генерален мениджър на дивизията Silicon Photonics Products в Intel.

Комбинираният суич е оптимизиран за хиперскалируеми центрове за данни, в които нуждите от ценово достъпни взаимовръзки и широка честотна лента са неограничени. В момента Intel демонстрира тази технология на своите клиенти.

Суичовете в сегашните центрове за данни са базирани на оптика, инсталирана в предния панел на суича, електрически свързана към SerDes портовете му. С нарастване на нуждите в центровете за данни от по-широка честотна лента, свързването по електрически път на SerDes към оптиката ще е по-сложно и ще изисква повече мощност. При суичовете с комбинирана оптика, оптичният порт се намира в близост до суича в един и същ корпус, като по този начин се редуцира мощността и се запазва възможността за увеличаване на честотната лента. 

Демонстрацията показва най-доброто от технологията за програмируеми етернет суичове на Barefoot Networks и силиконовата фотонна технология на Intel. В тази демонстрация интегрираният суич използва Р4 програмируем Barefoot Tofino 2 суич ASIC в един общ корпус с 1.6 Tbps силиконови фотонни устройства от Silicon Photonics Product дивизията на Intel.  

Още за Етернет суича на Barefoot Networks 

Barefoot Tofino 2 е P4-програмируем етернет суич с пропускателна способност до 12.8 Tbps, базиран на Protocol Independent Switch Architecture (PISA). PISA е програмирана, използвайки език с отворен код Р4 за програмиране на заявките за данни. С този софтуер, възможността за предаване на данни на суичовете Tofino може да бъде софтуерно адаптирана към новите нужди в мрежата или към новите протоколи, поддържани от P4. Производителността и възможностите за програмиране на Tofino 2 са проектирани да посрещнат нуждите на хиперскалируемите центрове за данни и мрежите на доставчиците на облачни и други услуги.

При комбинираната в един корпус оптика, суичовете Barefoot Tofino 2 се предлагат в корпус с многослойно изпълнение, което улеснява съвместната опаковка и ъпгрейда на SerDes с цел по-ниска консумация на енергия или по-висока пропусквателна способност.

“Чиповете в един суич се увеличават, за да отговорят на нуждите от неограничена честотна лента в обслужващите облака съвременни центрове за данни, при което необходимостта от ценово ефективни и спестяващи мощност взаимовръзки е критична,” заяви Ed Doe, Вицепрезидент и Генерален мениджър в дивизията Barefoot. “Проектирахме серията суичове Tofino 2, използвайки най-новата многослойна технология, която дава възможност за гъвкав интерфейс и улеснява интеграцията и създаването на скалируемо, комбинирано в един пакат решение, което ще окаже позитивно влияние върху бъдещето на архитектурата и инфраструктурата на центровете за данни.”

Още за силиконовото фотонно устройство

Платформата се характеризира с 1.6 Tbps фотонни устройства, реализирани като 4 порта 400GBase-DR4 интерфейси, проектирани и произведени в силиконовата фотонна платформа на Intel. Устройствата са модулни масиви от трансивъри, изградени на база на интегрирани силиконови фотонни чипове с вградени в тях лазери и високоскоростни модулатори и детектори, представляващи еволюцията на силиконовата фотонна платформа, от която са произведени и доставени над 3 милиона броя 100G трансивъри и захранва 200G и 400G модули, увеличавайки драстично обема за тази година. Подчертавайки модуларността и гъвкавостта на съвместно пакетираната суич платформа, разработена от Intel, интегрираният пакет се характеризира с комбинация от оптични и медни портове, поддържащи чекмеджета в предния панел за оптични модули или медни кабели.

Кои са Barefoot Networks 

Intel придоби Barefoot Networks през 2019, за да ускори производството и доставката на своята етернет-базирана оптика. Barefoot Networks е от новите лидери в областта на етернет суичовете и софтуера за работа в центровете за данни, специализиращ в програмирането и гъвкавостта, необходими за посрещане на нуждите от производителност и скалируемост в облака. Barefoot дава възможности на създателите на мрежи и техните инфраструктурни партньори да проектират, оптимизират и иновират, за да отговорят на специфичните нужди на клиентите и да им гарантират конкурентноспособност. Суичовете, в комбинация с програмния език P4, са базата на екосистема за компилатори, инструменти и Р4 програми, които правят Р4 достъпен за всички.

Свържете се с ASBIS във вашата страна, за да получите повече информация за мрежовите продукти, предлагани от компанията.

>>Source