Даунгрейд към Windows XP ще е възможен до 2011 г.

Microsoft реши да удължи срока за връщане (даунгрейд) към операционната система Windows XP до април 2011 г. По този начин, тази програмна платформа ще бъде закрита за нови потребители година и половина след официалната поява на Windows 7.

Microsoft се е решила на тази стъпка под натиска на многобройните потребители, недоволни от решението на корпорацията да ограничи продажбите на компютри с Windows XP до 6 месеца след излизането на Windows 7, тоест, до 23 април 2010 г. Освен това, взето е предвид и мнението на бизнес-клиентите, опасяващи се от възникване на сериозни проблеми с лицензирането на новата програмна платформа. Това би могло да принуди бизнес-потребителите или да си създадат определени запаси от компютри, работещи на Windows XP, или да помислят за преход към непопулярната Windows Vista.

В същото време, въпросът с крайните срокове за Windows XP все още не е ясен до край. Говорейки за година и половина, представители на Microsoft едновременно с това споменават и за появата на първия пакет обновления (SP1) за Windows 7, което може да се случи доста по-рано. По този начин, ако SP1 за Windows 7 излезе 6 месеца след нейното представяне (което е възможно), за потребителите, предпочитащи Windows XP нищо няма да се промени.