Нова технология събира 2000 филма на един DVD диск

Австралийски изследователи са създали технология, която теоретично позволява да се запишат 7,2 терабайта данни на един диск с размерите на обикновен DVD, съобщава Nature News.

В съвременните DVD устройства, информацията се записва чрез лазерен лъч, който прогаря вдлъбнатини на повърхността на диска. Новата технология работи по подобен начин. Основната разлика е в това, че вместо вдлъбнатини, по диска се появяват златни нанопръчици.

Учените са успели да постигнат тази висока плътност на записа с помощта на лазери с различни цветове. Работата е там, че лъчите с определена дължина на вълната въздействат само на пръчиците с определено съотношение дължина/дебелина. Освен това, изследователите използват лъчи с различна поляризация, които въздействат на пръчиците, ориентирани по определен начин.

Като се използват лъчи с различен цвят и поляризация, може да се запише информация в един и същи сектор на диска няколко пъти. Така например, два вида поляризация и три цвята (тоест, шест възможни комбинации), позволяват да се запишат 1,6 ТВ данни на диск с размерите на DVD. Ако се добави още един вариант на поляризация, получава се диск с обем 7,2 терабайта.

За да прочетат информацията, разработчиците използват слаб лазерен лъч, който не разтопява нанопръчиците. При това, получава се четим сигнал – опитно е установено, че нанопръчиците „реагират“ на лазера много по-добре, отколкото например сферичните наночастици, в които пръчиците се превръщат след разтопяване.

Слаба страна на новата технология е, че изследователите използват лазерни импулси с много кратка продължителност – няколко фемтосекунди (10-15 секунди). Подобни лазери са скъпи и сложни за производство. Учените се надяват, че понататъшното развитие на технологията ще позволи да се заобиколи това ограничение. Те разчитат, че тяхното откритие ще може да влезе в серийно производство през 2020 г.