Western Digital с 2 ТВ хард дискове

Компанията обяви нова линия дискове от промишлен клас, RE4-GP, които освен че са с най-високия капацитет в сегмента до момента, са оборудвани и с новото поколение на GreenPower технологията за допълнителни спестявания на енергия.

Според официалната информация, новите 3,5-инчови HDD устройства са предназначени главно за използване в storage сървъри и информационни центрове, в които ефектът от подобренията би бил най-голям.
WD RE4-GP хард дисковете са с плочи с по-висока плътност на информацията, която позволява постигането на такава голяма вместимост, но също и с двойни процесори и 64 МВ кеш, които според производителя дават 25% прираст в производителността в сравнение с предишното поколение такива решения.

Основна отличителна особеност е и новото поколение GreenPower технология за енергоспестяване на компанията, обединяваща интелигентите решения IntelliSeek, IntelliPark и IntelliPower – съответно за динамично оптимизиране на четенето, паркирането на главите и захранването според натоварването. Това според Western Digital намалява средната консумация на енергия с до 25% в сравнение с предходното поколение такива продукти и с 50% спрямо "наличните към момента дискове на конкуренцията".